ACTIVITATS de divulgació

El Raval ha organitzat nombrosos moments per tal de divulgar i compartir la nostra cultura tradicional tant en espectacles i concerts, com en diverses publicacions i opuscles com tambè en tasques de formació i tallers. 

Espectacles

Al llarg de la trajectòria del Raval i d’entre les diferents mostres, actuacions, concerts i altres animacions volem destacar els principals espectacles en els que hem pogut mostrar els nostres balls i la nostra música tradicional.

 

1987: Presentació Oficial del Raval

1987: "Maig a la Vila"

1988: "Ai, que bona està la mona!"

1989: "El Foc"

1996: “D’adés i d’ara”

1997: “X aniversari del Raval”

1998: “Va de Jota”

1999: “A Quadres”

2000: “Les Fonts”

2001: “Tal com sona”

2003: “Dones en dansa”

2004: “Les danses i els balls”

2005: “De Romeria”

2006: “Llucena”

2007: “XX aniversari del Raval”

2008: “Les festes a la Plana Alta”

2009: “Al voltant de l’Espadà”

2010: “De la Plana i la Ribera”

2011: “elraval@SF”

2012: “XXV aniversari del Raval”

2013: “Al nord, Baix Maestrat”

2014: “Al voltant de l'Espadà”

2015: “De festa en festa”

2017: "XXX aniversari del Raval"

2018: "Va per vosaltres"

2019: "Ballem"

 

Publicacions

Una altra manera de compartir els nostres xicotets treballs d’investigació i aproximació a la nostra cultura són les publicacions tant amb els enregistraments musicals com amb les publicacions escrites.

 

Enregistraments musicals

 

1987: Cassete amb música foklòrica valenciana “Grup de Danses El Raval”.

2003: CD amb música tradicional de la comarca de la Plana Baixa “Del Millars al Belcaire”.

2006: CD amb la música religiosa popular de la festa de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-real “Cants a la Mare de Déu de Gràcia”.

2008: CD amb música tradicional del cicle nadalenc de la Plana Baixa “Nadal a la Plana”.

2009: CD amb cants relacionats amb les feines agrícoles i en col·laboració amb altres agrupacions folklòriques de Castelló “Cants al Camp”.

2010: CD amb la música religiosa popular de la Confraria de la Divina Aurora de Vila-real “Rosaris de l’Aurora”.

2013: CD amb música tradicional de la comarca del Baix Maestrat “Al nord; Baix Maestrat”.

2016: CD amb música tradicional de la serra de l'Espadà "Al voltant de l'Espadà". (TEXTOS CD)

2018: CD amb música tradicional del poble de Moncofa (Plana Baixa) "Moncofa, el cant d'un poble" junt al Grup de Danses Biniesma de Moncofa.

 

Publicacions escrites

 

Quantitat d’articles sobre aspectes diversos de la cultura tradicional així com de la multiculturalitat. Publicats tant a nivell local com ara Cadafal o Poble, a nivell comarcal com als periòdics Mediterraneo, El Mundo o Levante, a nivell autonòmic com ara Caramella, La Canya, Revista Valenciana de Folklore, El Tormo Gentes y Vivencias i inclús a nivell nacional com ara "Cuadernos de Folklore Canario".

 

Però ens agradaria destacar la col·lecció que amb el nom de “Cançons de la Vila” i des de l’any 1998 ha anat recollint i mostrant distints àmbits de la música tradicional de Vila-real com ara cançons de bressol, jocs d’infants, cançons de Nadal i d’asguinaldos, albades i cants de ronda, jocs infantils, cançons del món infantil, cants de pasqua, cants de beure o taverna, cançons de treball industrial o magatzems, cançons destinades als moments festius i de ball, romanços i altres cançons narratives... Hem aconseguit publicar 8 volums però encara queden alguns apartats per publicar.

 

Una altra de les vessants en les que estem ben interessats és l’estudi de la nostra indumentària tradicional i col·laborem amb l’Il·lustríssim Ajuntament de Vila-real en distints quefers relacionats amb aquest tema. Fruit d’aquest interès va veure a la llum l’any 2008 el llibre que porta per nom “La nova col·lecció d’indumentària del Museu Etnològic. Una visió evolutiva” on es mostra un estudi sobre la nostra indumentària i la seua evolució a través de les peces del fons del Museu Etnològic de Vila-real.

Formació

La formació tambè és una de les inquietuds del nostre Grup tant pel que fa a les escoles de ball, com als tallers o com als cursos impartits en diferents seus. 

 

L'Escola de Dansa: Des de fa molts anys comptem amb una escola da dansa infantil i juvenil així com tambè classes adreçades a persones adultes. En l'actualitat, les classes per a persones adultes es realitzen els dimarts a les 19'30h. a la Casa dels Mundina de Vila-real.

 

Tallers diversos: Hem oferit tallers intensius del folklore de les comarques del Nord en diferents ocasions i en distints municipis com ara Vila-real, Castelló, Moncofa, Benicarló, Betxí, Sant Joan de Moró, Burjassot, Quart de Poblet...

 

Cursos: Alguns membres del Raval han realitzat en distintes ocasions cursos sobre la música, el ball i altres aspectes del nostre folklore en les seus de l'IVAJ d'Alacant, València o Castelló així com tambè en cursos adreçats a la formació del professorat en les delgacoins del CEFIRE de Segorb i Castelló. Des de l'any 1997 imparteix tambè les sessions de cultura tradicional durant els cursos de monitors de temps lliure a l'Associació de Lluïssos de Vila-real.

 

L'any 2006 va impartir un curs sobre cultura tradicional a València adreçat a mestes de música en el Seminari que organitza l'Associació AULODIA.