top of page
El Grup de Danses El Raval

El Grup de Danses El Raval es va crear a Vila-real (Plana Baixa) l'any 1987 i des d'aleshores és una associació que treballa amb la cultura tradicional i popular valenciana, amb ella i per a ella. Principalment, es procupa de recollir les manifestacions folklòriques i musicals dels nostres pobles; conèixer-les, gaudir-les, ajudar a mantenir-les, revitalitzar-les si és possible, mostrar-les en els seus espectacles i actuacions diverses. En definitiva, treballar envers de tot allò que ens ajude a sentir-nos més a prop de les nostres manifestacions artístiques populars i ens permeta difondre i conservar la nostra cultura i la nostra identitat com a poble. Per tot això el Raval realitza una variada feina al voltant d'aquests aspectes.

Inicis



Uns anys abans de 1987 i al sí de la Congregació de Filles de Maria Immaculada de Vila-real un grup de xiquetes formen una associació dedicada a l'aprenentatge de diferents balls de mà del seu mestre José Luís Bucero. Passa un temps i per tal de potenciar aquest grup el mestre decideix d'incloure també alguns xics i músics. Tot va prenent forma i el dia 1 de maig de 1987 al Saló d'Actes de la Caixa Rural de Vila-real es fa la presentació oficial de la nova associació que sorgia: “El Grup de Danses El Raval”. La nova entitat pren el nom de Raval pel fet de ser aquest el lloc de trobada i assajos dels seus incis la Casa Social de la Congregació de les Puríssimeres situada al final del Raval de Sant Pasqual.

 

 

El Grup arrancava amb moltes ganes d'oferir al nostre poble un espai on donar a conèixer i fomentar la nostra cultura tradicional, a nivell local prioritàriament, i ampliar així les alternatives culturals de Vila-real. Oferia un punt de trobada per practicar i gaudir de la música i els balls folklòrics valencians.

Creixem​



Tal i com el Grup ha anat creixent i adquirint experiències també ha anat aprenent d'altres entitats i altres formes de veure i entendre el folklore. Si fem una mirada retrospectiva a la història del Raval podem apreciar canvis en el seu treball i la manera de donar-los a conèixer i presentar espectacles. Simplement es tracta d'una contínua i natural evolució en el nostre propi procés d'aprenentatge.  Tenim la primera etapa, de començament en que s'aprenien els balls directament del mestre i que el Grup estava més enfocat cap a la divulgació del treball i repertori d'altres associacions que al seu propi treball d'investigació. Una segona etapa serà quan el Raval comença a incorporar a les seues mostres algunes peces del propi treball de camp i aprenent directament amb la gent tradicional als pobles de l'interior castellonenc. Podem distingir una tercera època en la forma de treballar del Raval en la que l'associació s'obre a altres agrupacions que treballen amb el folklore i es etroalimenta d'aquesta forma de treballar dels altres.

Ara​



Actuament, estem vivint una nova etapa. És el moment en que el Grup es fa conscient de la importància del treball de camp propi i del contrast dels materials amb la resta dels estudiosos en el folklore.

És un moment important des del punt que el que s'està divulgant és el propi resultat d'un treball fet per nosaltres mateix ja siga aprenent, recuperant o restaurtant les peces directament.


bottom of page